Artificiell intelligens som kommunikationsstöd

Har du sett filmen Ex Machina? Där en robot med mänskliga sinnen skapas av en excentrisk vetenskapsman. I så fall vet du fiktivt vad artificiell intelligens är. Men vad är artificiell intelligens i verkligheten? Artificiell intelligens kan utövas av en maskin som är intelligent. Maskinen kan t.ex. förstå mänskligt tal, spela på en hög svårighetsnivå i olika strategispel såsom schack, egenhändigt köra bil, eller tolka komplexa data. Fastän dessa färdigheter vid första anblicken ser ut att vara av godo, kan artificiell intelligens utgöra ett potentiellt hot mot mänskligheten. På vilket sätt det hotet skulle kunna förverkligas, går att läsa vidare om i den här artikeln.

le_-glasgow_science_center-_3814183977Ond eller god artificiell intelligens

Det finns inga som helst sätt att designa en robot med artificiell intelligens så att den garanterat antingen är god eller ond. I robotars värld existerar inga normer som vi människor ser dem. En maskin är designad för att lösa en uppgift, och det är vad roboten kommer att göra — oavsett om uppgiften än etiskt försvarbar eller ej. Den politiske filosofen Charles T. Rubin hävdar att hyper-intelligent maskinvara inte nödvändigtvis kommer att stödja mänsklighetens fortlevnad, samt att de skulle vara extremt svårstoppade. Även Stephen Hawking och Bill Gates har uttryckt sina farhågor kring att artificiell intelligens kan bli undergången för den mänskliga rasen och vår planet. Detta temat har filmatiserats i många futuristiska filmer, till exempel i Ex Machina, E.T. eller Terminator-filmerna. Om du tittar på en film om artificiell intelligens så kom ihåg att reklamgodis är uppskattat. En lösning för att säkerställa att artificiell intelligens är normativt god, vore om den första generationen artificiell intelligens är god och att den övervakar att de kommande generationerna fortsätter att vara det.

God kommunikation lägger grunden för artificiell intelligens

Artificiell intelligens betyder att en maskin gör någon form av intelligent handling, exempelvis att förstå mänskligt tal, spela schack på en hög nivå, styra din bil, eller tolka komplex data. Ett konkret exempel är en online-assistent på en internetsida, som ger dig tips och råd. Kanske ger den dig upplysningar eller råd om var du ska vända dig eller vad du ska tänka på när du är sjuk, ska ut och shoppa, eller ut och resa. I vilket fall är bra kommunikation underlättar mellan användare och artificiell intelligens grunden till ett gott samarbete. Om den artificiella intelligensen blir normativt god eller ond, är omöjligt att förutse. Den artificiella intelligensen verkar inte efter någon mänsklig normativ skala utan löser endast sin uppgift. Om sedan den självkörande intelligenta bilen bestämmer sig för att köra av vägen med fatala konsekvenser till följd, är svårt att förutsäga. Många filmer har gjorts på temat. Kanske utgör artificiell intelligens ett potentiellt hot mot mänskligheten. Framtiden lär utvisa det.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *