Att kommunicera tryggt i gruppen

Kommunikation är ett mentalt förhållningssätt. Den tysta kommunikationen avslöjar din sinnesstämning och är avgörande för vilket förtroende gruppen ska få för dig.

Om du leder en grupp finns det två anledningar till varför de följer dig. Den första är för att du har mandat att begära att de följer dig. Den andra anledningen är för att de känner din sinnesstämning och följer dig naturligt. Människor dras till trygga och säkra ledare som kommunicerar oavsett om de har svaren eller inte.

Naturlig ledare

Den naturliga ledaren har möjlighet att åstadkomma underverk bara genom sin kommunikation. Den känslomässiga ”viben” som bara finns där, som människor känner men inte kan sätta fingret på, är det som avgör. Kombinationen av hur ledaren känner sig och hur han eller hon kommunicerar skapar en helhetsbild av all den kommunikation som människor behöver för att följa ledaren och känna engagemang inför uppgiften.

Det är mycket intressant att två olika ledare får helt olika respons från omgivningen på exakt samma uppgift, men det är inte konstigt.

Kommunikationskultur

Kommunikation faller sig naturligt för vissa och andra känner sig inte lika säkra. Den gemensamma nämnaren för naturliga ledare som människor följer är att de är öppna och kommunicerande personer som sätter höga mål. Det är en felaktig uppfattning att omtyckta ledare inte ställer krav, det är i själva verket precis tvärtom. Dessa ledare kommunicerar tydliga mål och ställer tydliga krav, men ger också en bild av att ”vi” är ett team som löser uppgiften tillsammans. Ledaren lägger ribban för en kommunikationsmodell som fungerar både uppåt och nedåt, och inte minst mellan medarbetarna där man hänger sig åt att stödja varandra för att nå det gemensamma målet. Detta är en kommunikationskultur som styrs av ledaren som både ger direktiv och lyssnar.

Om man inte föds till en naturlig ledare kan man arbeta för att bli en genom att först arbeta med sin egen inre trygghet och sitt mod. Om du själv inte är helt trygg att simma före i okända vatten kommer ingen annan heller att känna sig trygg med dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *