Medlare – när kommunikationen inte fungerar

Tre människor sitter och pratar.
Ibland kan det behövas hjälp av en utomstående part för att få samtal eller samarbete att fungera vid riktigt svårlösta konflikter. Det kan handla om att kunna kommunicera med sin motpart vid vårdnadstvister, att få ett fungerande samarbete för separerade föräldrar, samtal mellan föräldrar och barn, eller mellan två helt oberoende parter som har saker att lösa tillsammans – till exempel rättsliga frågor. Då kan en medlare komma väl till hands. En medlare är alltid opartisk och ska inte föra någons talan, utan finns till för att parterna det gäller förhoppningsvis ska kunna nå ett samförstånd i sin kommunikation med varandra. En medlare kan även hjälpa till i de fall då brottsoffer och förövare vill samtala med varandra.

En medlare kan även hjälpa till i de fall där två (eller fler) olika företag eller organisationer har kommit i konflikt med varandra, och helst vill undvika att det blir en rättssak av det. I andra fall, då det redan hunnit bli en rättslig tvist av en konflikt, kan en medlare vara till hjälp även då. Men också om det finns interna konflikter mellan olika personer (till exempel en arbetsgivare och en anställd) inom ett bolag, så behöver dessa lösas och det kan vara en bra idé att ta in en medlare, så att inte konflikten blir större och till slut förgiftar hela företagets kultur. Att lösa konflikter är viktigt för att kunna utvecklas och uppnå mål, både privat och i arbetslivet. Om ni känner att ni skulle behöva ta hjälp av en medlare till just er organisation, så kan det vara bra att veta att rekryteringsföretag stockholm kan hjälpa dig att hitta en medlare som passar er. En medlare ska alltid vara opartisk och uppgiften består främst i att vägleda parterna fram till att själva komma fram till en lösning.

Utbildning till medlare

Två människor skakar hand.
Tycker du att detta yrke verkar intressant? Är du en sådan person som oftast vill få människor att komma överens, och hamnar du lätt i den situationen att du medlar mellan människor? Du kanske precis som en medlare försöker hitta en mellanväg i konflikter. Förutsatt att tycker om den rollen kan du ta detta till en professionell nivå och göra en karriär av ditt medlande. Då finns det lite olika vägar att gå. Är du sugen på att utbilda dig till medlare så finns det flera privata aktörer på marknaden som erbjuder olika sorters utbildningar i medling. Oftast bygger dessa utbildningar på ett förhållningssätt som kallas för nonviolent communication. Du kan även gå till exempel en socionomutbildning eller en beteendevetenskaplig utbildning på högskola eller universitet, för att sedan kunna söka jobb som medlare. Lönen för en medlare kan variera kraftigt då lönesättningen oftast är individuell, samt beror på om du har privat- eller högskoleutbildning och även om du arbetar inom kommunen eller hos privata aktörer, eller kanske till och med som egen företagare. Arbetet är relativt fritt och bygger mycket på eget ansvar och det är viktigt med personlig mognad hos dig som vill medla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *