Kommunikation i familjen

 

Att komma fram till olika beslut inom familjen, gällande inredning, middagsmat eller semestermål, kan vara svårt. Särskilt om du har lite äldre barn som också vill vara med och bestämma. Oavsett om det gäller nya mattor, en Sverigesemester eller val av hotell på charterresan kan det bli komplicerat. Å ena sidan kan man som förälder tycka att man kan ta alla sådana beslut själva eftersom det gissningsvis är föräldrarna som betalar. Men det kan också vara roligt att involvera barnen, även om de är små. Här kommer några tips på hur man kan göra.

Ta fram gångbara alternativ

Antique illustration of domestic scene

Man kan börja med att ta fram några alternativ som är lite olika, men som man vet kommer att funka för hela familjen. Sedan kan man tillsammans diskutera alternativen och komma fram till något som alla vill. Är man många kan det vara intressant att prova på en omröstning och samtidigt ha ett samtal om demokrati på samhällsnivå. Även små val i vardagen kan vara ett lärotillfälle för barnen.

Fråga inte för mycket och väl rätt strider

Det kan finnas tillfällen när det helt enkelt inte fungerar att låta alla vara med och välja. Att till exempel låta barnen vara med och välja mat varje dag kan leda till långa diskussioner och sura miner. Barnen kan dessutom gå igenom faser i utvecklingen där det blir alldeles för påfrestande att vara med och bestämma. Just måltider kan vara problematiska och en variant kan till exempel vara att låta barnen vara med och bestämma en dag i veckan eller så gör man en veckomeny tillsammans.

Fler tips

Om man tycker det är svårt att hantera vardagen med familj och aktiviteter när det gäller diverseLong family having financial issues with banking loan ämnen finns det otaliga böcker skrivna i ämnet. Fråga en bibliotekarie om tips! Även om de flesta mår bäst när det finns viss kontinuitet i vardagen bör man vara medveten om att alla råd inte fungerar för alla. När man läser böcker skrivna av experter och andra bör man därför våga skapa sina egna varianter av tipsen. Allt fungerar helt enkelt inte för alla, men man kan ofta hitta en del inspiration.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *